Toimintakertomus 2016

Kesällä 2014 perustetun yhdistyksen vuoden 2016 vuosikokous pidettiin ravintola Harjunhovissa 24.4.2016. Kokoukseen osallistui 27 kyläläistä ja kesäasukasta. Kokouksen alussa käsiteltiin Harjunsalmen kyläsuunnitelmaa. Sen ensimmäinen versio saatiin valmiiksi, kun siihen lisättiin kokouksessa läsnä olleen kyläasiamies Reena Laukkanen-Abbeyn  ja eräitä muita kommentteja. Kokous valitsi seuraavaksi toimintakaudeksi 2016-(2017) yhdistyksen hallitukseen seuraavat varsinaiset jäsenet: Marko Aarroskari, Satu Lahnalahti, Jukka Leppänen, Heimo Nupponen, Petri Salonen ja Outi Ylönen sekä varajäsenet: Asta Olkkonen ja Martti Pihlanen. Hallituksen puheenjohtajaksi vuosikokous valitsi Heimo Nupposen ja heti vuosikokouksen jälkeen hallitus valitsi varapuheenjohtajakseen Marko Aarroskarin ja sihteerikseen Outi Ylösen.

Hallitus kokoontui 24.4.2016, 29.5.2016, 6.8.2016, 15.10.2016, 11.11.2016, 7.1.2017, 18.2.2017, jatkokokous 4.3. Hallituksen vpj. ja sihteeri irtisanoutuivat hallituksen toiminnasta vuoden alussa Uudeksi vpj.:ksi valittiin 7.1.2017 Jukka Leppänen ja sihteeriksi Asta Olkkonen.

Kyläsuunnitelma hyväksyttiin hallituksen kokouksessa 6.8.2016. Pj. tarjosi hallituksen jäsenille joulukahvit 22.12.2016 Harjunhovissa. 

Harjun siivoustalkoot

Talkoot järjestettiin perjantaina 16.4.2016 klo 18 alkaen Marko Aarroskarin johdolla. Mukana olivat lisäksi (oikealta) Anja Stenberg, Ilmo Laaksonen, Sirkka-Liisa Lahnalahti, Seppo Laaksonen, Jukka Leppänen, Arja Leppänen, Marko Aarroskari ja Urpu Sarvala. Tarjoilusta huolehti Satu Lahnalahti. Jätekeräyksiin vietiin peräkärryllinen jätettä. Puista pudonneet oksat siivottiin talkoiden jälkeisellä viikolla.

Kuva: Satu Lahnalahti
Kuva: Marko Aarroskari

Ilmoitustaulut

Harjunsalmen kyläyhdistyksen ilmoitustaulun teki ja lahjoitti Vesa Peltonen. Se pystytettiin Petri Salosen maalle 29.4.2016. Pysytyksessä olivat mukana Vesa Peltosen lisäksi Pertti Keskinen, Jukka Leppänen ja Heimo Nupponen. Ilmoitustaulun vihkiäiset pidettiin 9.5.2016. Vihkijänä toimi Lea Salonen ja hänen lisäkseen läsnä olivat Ilmari Peltola, Pertti Keskinen, Jani Rahikainen ja Heimo Nupponen. Ilmari Peltolalle luovutettiin hänen 80-vuotispäivänsä (3.5.2016) johdosta H. Rosellin puukko. Kuhmoisten kunnalta saatiin toinen ilmoitustaulu, joka kiinnitettiin Jätekoppi Harjunsalmen seinään 25.11. (pj. ja Risto Haapalahti).

Kuva: Heimo Nupponen
Kuva: Heimo Nupponen

Laituri ja uimakoppi

Uimapaikan laituri laskettiin vesille 20.5.2016 Laskijoina toimivat Martti Pihlanen, Ahti Paakki ja Heimo Nupponen. Martti Pihlanen kunnosti ja maalasi uimakoppeja saman viikon aikana. Uimakoppien ja laiturin välille asennettiin 23.6.2016 vanhasta laiturista kulkusilta. Työssä olivat Pertti Keskinen, Jani Rahikainen, Martti Pihlanen, Jukka Leppänen ja Heimo Nupponen.

Kuva: Jukka Leppänen

Lasten ja nuorten toiminnat

Kalastuskisa

Vuoden 2016 kalastuskisa käytiin 29.6.2016 Harjun läntisellä puolella. Osallistujina oli kaksi alle 15-vuotiasta ja kahdeksan 15-vuotiasta ja sitä vanhempaa onkijaa.  Tulos ratkaistiin edellisen vuoden tapaan saatujen kalojen pituuden yhteismittana. Alle 15-vuotiaiden voittajaksi selvisi Aatos Jallinoja 78.0 cm:n tuloksella ja toiseksi tuli Artturi Lahnalahti (58.5 cm). Vielä tiukempi oli taisto aikuisten sarjassa: 1. Kari Björn 140.0 cm ja 2. Ville Vataja 137.5 cm. Kilpailun valvojina toimivat Risto Haapalahti, Tapani Korvenranta ja Ahti Paakki (kalastusyhdistys).

Kuva: Kari Björn
Kuva: Kari Björn

Perinteinen luontopolku

Perinteinen luontopolku käytiin lähtien Vanhan Paaterin navetalta (KIITOS Vuokko Paaterin ja Keijo Anttilan) lauantaina 16.7.2016. Polkua varten oli laadittu kaksi rataa: lyhyt 2 km ja pitkä 4.9 km, laatijoina ja viitoittajina Pertti Keskinen, Jani Rahikainen ja Heimo Nupponen. Aurinko muisti järjestäjiä ja polkuilijoita juuri parahiksi. Lyhyelle radalle lähti kaksi paria nimeltään Vanha Sammalet (Helka ja Matti Isotupa, pisteitä 9) ja Prinsessa Aurora (Aurora ja Marja Jallinoja, pisteitä 8). Pitemmälle reitille lähti yhdeksän ryhmää, joista voittajiksi selvisivät Lahnat (Adalmiina, Kristiina, Niklas, Satu ja Leo Lahnalahti) ja Kesäkurpitsat (Katariina, Pauliina ja Kati), molemmat tuloksella 16 pistettä. Kaikki ryhmät tulivat maaliin ihanneajassa. Ennen suorituskorttien luovutusta kaikki ryhmät joutuivat vielä motoriikkatestiin (tikan- ja renkaanheitto), jolla voi kompensoida kylä- ja kasvitietämyksen puutetta. Testin valvojana toimi Pertti Keskinen. Kun oli selvitetty oikeat vastaukset, päästiin palkintojenjakoon. Kaikille riitti palkintoja ja joitakin jäi vielä talteen seuraavia koitoksia varten. Osallistujia oli yhteensä 36 ja lisäksi joitakin kannustajia. Upeaa luontoa kuvasi mm. Satu Lahnalahti (kuva). Tarjoilusta hikisen urakan jälkeen vastasivat Outi Ylönen ja Anja Stenberg, heille suurkiitos!

Kuva: Satu Lahnalahti

Retket

Linnavuoren retki tehtiin 20.8.2016. Sen järjestivät yhteistyössä Harjunsalmen ja Pataveden kyläyhdistykset. Osallistujia oli kiitettävästi, 23 Harjunsalmelta ja 20 Patavedeltä. Pataveden kyläyhdistyksen monipuolisten tarjoilujen jälkeen osallistujat kiipesivät Hannu Kilpisen ohjeiden ja kiintoisien kertomusten saattelemina vuorelle, jossa ihasteltiin jyrkkiä rinteitä ja upeita näkymiä järvelle. Salamointi säesti viimeisten laskeutumista vuorelta ja sade kasteli järjestäjät.

Kuva: Jukka Leppänen
Kuva: Esa Sarkama

Patikat

Hertun patikka järjestettiin 17.9.2016. Lähtö tapahtui Haikupohjantien ja Saramäentien risteyksestä. Alkumatkasta reitti oli valinnainen. Reitit yhtyivät n. kilometrin päässä lähdöstä ja yhteinen reitti jatkui Lahnalahden metsäautotietä. Välillä oli ns. kylmä mehuasema, josta reitti jatkui – aluksi metsäautotietä ja myöhemmin raivattua polkua pitkin – kohti Hertunjärveä, jonka rannassa oli kahvi-, tee- ja monipuolista leipä- ja pullatarjoilua. Peltosen mökin nurkalla laulettiin nimipäiväonnittelulaulut Ailille ja Ailalle, arvuuteltiin Herunvuoren huipun korkeutta Hertunjärven pinnasta sekä luettiin ensimmäinen säkeistö Saima Nuppulan kirjoittamasta Harjunsalmen laulusta. Järven ja vuoren ihastelun jälkeen matka jatkui mökkitietä lähtöpaikalle. Reitin kokonaispituus oli n. 5 km. Patikkaan osallistui 14 harjunsalmelaista.

 

Kuva: Kari Björn
Kuva: Kari Björn
Kuva: Kari Björn

Syksyn kyläkokous  

Syksyn kyläkokoontuminen pidettiin 11.11.2016 Harjunhovissa. Läsnä oli yhteensä 24 kyläläistä ja kaksi ulkopuolista alustajaa: toimitusjohtaja Eero Ikonen Kuhmoisten Laajakaista Oy:stä ja jätehuoltotarkastaja Tiina Haapalahti Jämsän jätehuollosta. Alustusten jälkeen keskusteltiin valokuituyhteyden rakentamisen tilanteesta Harjunsalmella ja jätehuollossa huomioon otettavista seikoista. Kokouksesta laadittiin muistio (Lea Salonen). Osanottajille jaettiin Harjunsalmen kyläsuunnitelma, jonka jälkeen Ilmari Peltola valotti kyläsuunnitelman kohtaa ”Kyläkulttuuri”.

Hiihtoladut

Hiihtolatuja ei talven 2106-2007 aikana ajettu huonon lumitilanteen vuoksi.

Hiihtotapahtuma

Hiihtotapahtuma peruuntui huonon lumitilanteen vuoksi.

Yhteistyö, edustukset

Puheenjohtaja edusti kyläyhdistystä Kuhmoinen Kuhtuu –viikon tapahtumissa eri tehtävissä. Asta Olkkonen toimi järjestäjänä Kuhmoinen Kuhtuu – tapahtuman liikuntakulttuuripäivän ulkoliikunnassa 10.7.2016. Marko Aarroskari vei yhdistyksen tervehdyksen 100-vuotialle Pihlajalahden Nuorisoseuralle 23.7.2016.

Puheenjohtajan nuija

Ilmari Peltola lahjoitti kyläyhdistykselle puheenjohtajan nuijan ainekset Ylä-Peltolan tammen oksasta.  Nuijan valmisti Matti Posti Raumalla. Se saatiin käyttöön 30.6.2016.

Kuva: Heimo Nupponen

Kyläläisten muistamiset

Ilmari Peltolalle H. Rosellin puukko 80-vuotispäivän johdosta 9.5.2016

Pertti Keskiselle hänen 70-vuotispäivänään 6.7.2016 valokuvakansio, jossa kuvia yhdistyksen tapahtumista.

Maija Läntelälle syntymäpäiväonnittelukukat 18.1.2017.

Kirjelmät

Kyläyhdistykselle jätettiin yksi kirjelmä koskien Pihlajakosken tien kuntoa ja nopeusrajoitusta. Asia käsiteltiin hallituksen kokouksessa 11.11. 2016 ja kirjelmä lähetettiin Keski-Suomen ELY-keskukselle. Kirjelmään saatiin vastaus ja toimenpiteitä odotellaan.

Laavun rakentaminen

Vesuri-ryhmälle tehtiin hakemus avustuksen saamiseksi laavun rakentamista varten Martti Pihlasen maalle.