Toimintakertomus 2019

Harjunsalmen kylä sijaitsee Kuhmoisten kunnassa. Kylää halkoo 24-tie kiintopisteenä Iso-Pihlajajärvi. Kylässä on n. 100 ympärivuotista asuntoa ja n. 200 loma-asuntoa. Harjunsalmen kyläyhdistys ry on perustettu 2014 ja siihen kuului vuoden 2019 alussa n. 140 jäsentä.

Vuosikokous pidettiin Vanhassa Paaterissa 16.2.2019. Vuosikokous hyväksyi vuoden 2018 toiminnat, vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. Vuosikokous valitsi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi Pekka Yläsen. Hallitukseen valittiin hänen lisäkseen Jukka Leppänen, Aila Nuppula, Pertti Keskinen, Ilmo Laaksonen, Ahti Paakki ja Lea Salonen . Varajäseniksi valittiin Seppo Laaksonen ja Martti Pihlanen. Vuoden 2019 aikana hallitus piti 5 kokousta 16.3.2020 järjestäytymiskokous, jossa varapuheenjohtajaksi valittiin Jukka Leppänen, hallituksen sihteeriksi Aila Nuppulula, rahastohoitajaksi Simu Sarvala ja jäsensihteeriksi (=jäsenmaksuluettelon ja jäsenrekisterin pitäjäksi) Heimo Nupponen. Muut hallituksen kokoukset pidettiin 27.4.2019, 7.6.2019 (puhelinkokous), 10.8.2019 ja 18.12.2019 ( puhelinkokous ), sekä yhden kokouksen vuoden 2020 puolella 28.1.2020 ( puhelinkokous). Hallituksen kokousten pöytäkirjat liitteenä no 1 a – 1 f.

Kyläyhdistyksen toiminta:

Kyläyhdistyksen hallitus suunnitteli toimitakalenterin ensimmäisessä kokouksessaan 16.3.2019 ja se perustuisi pitkälti perinteiseen toimintaan sekä nyt uuden laavun käyttöön, joka oli saatu lähes valmiiksi 2018 aikana. Toimintakalenteri on liitteenä no 2 ja se lähetettiin jäsenistölle vuosikirjeen muodossa keväällä. Yhdistyksen toiminta painottui näihin kalenterissa oleviin aktiviteetteihin sekä lisäksi laavun viimeistelyyn ja laavun ympäristön siistimiseen.

23.2.2019 Harjunsalmen kyläyhdistyksen Isku- joukkue palveli puffettikioskissa rally- vieraita upeassa aurinkoisessa säässä menestyksekkäästi. Kiitos kaikille yhteistyöstä!

Harjun siivoustalkoot 27.4.2019 klo 12. Harjunsalmen kyläyhdistys järjesti perinteiset Harjun siivoustalkoot lauantaina 27.4.2019. Neljätoista vapaaehtoista siivosi Marko Arroskarin luotsaamana 12 isoa jätesäkillistä erinäistä roskaa maastosta Harjun alueelta ja sen levähdyspaikkoilta. Paperi-,kartonki- sekä muoviroskien ohella maastosta löytyi mm. lasipulloja, oluttölkkejä, sytytin, vaatteita ja ruisku neuloineen.

Levähdyspaikoilla ei vielä, talven jäljiltä, ollut roska-astioita, mikä vaikuttanee suureen roskamäärään. Alue on laaja, joten roska-astiat olisivat tarpeen myös levikkeiden muissa osissa. Kyläyhdistyksen toiveissa onkin roska-astioiden saaminen pikaisesti paikoilleen. Kyläyhdistys otti yhteyttä Ely- keskukseen ja jäteastiat toimitettiin paikalleen siivoustalkoiden jälkeen, molempiin lävähdyskatoksiin.

Harjun siivouksen talkooväkeä kahvilla
Kuva: Kuhmoisten Sanomat

Kiitokset upeelle huipputiimille! Homma oli tunnissa ohi! Lea Salosen kahveet leipineen ja pullineen kruunasi tämän mukavan pienen tapahtuman.

Kuva ja teksti: Marko Aarroskari

Talkoot laavulla pe 10.5.2019 klo 9.Laavulle tuotiin mursketta ja pilkottiin polttopuita.

Kuva: Jari Heimonen

Tervanpolttotalkoot 1.6.klo 10. Kyläyhdistyksen vuoden 2018 päähankkeen , talkootyönä toteutetun laavun pintakäsittelyyn poltettiin omat tervat 1.6.2019. ”Tervamestareiden” Korvenrannan Ossin ja Tapsan sekä ”laavumestari” Vesa Peltosen suunittelemalla ”tervenpolttolaitoksella” poltettiin tarvittavat tervat. ”Miiluna” toimi 200 l:n tynnyri, joka oli ladattu täyteen kuivia, pihkaisia havupilkkeitä, joista tervaa saatiin noin 25 L ja 5 L ”tervan kusta”. Määrä riitti hyvin laavun tervaukseen.

Tervanpolttolaitos / ”Mestarit”
Teksti ja kuvat: Jukka Leppänen

Elokuussa suoritettiin laavun tervaus ja lokakuussa laitettiin oviaukkoon muovinen suojarulla.

Kuvat: Vesa Peltonen

Kalakilpailu 28.6.2019.Vuoden 2019 kalakisa järjestettiin 28.6. Harjun läntisellä pysäköintialueella. Ahti Paakin vihellettyä pilliin kisa alkoi ja osanottajat kiiruhtivat paikoilleen. Kilpailijoita oli 15 ja toimitsijoita sekä kannustajia lähes saman verran. Kaloja sai 8 onkijaa. Perinteen mukaan voittaja valittiin saaliin yhteispituudella. Mittamiehenä toimi Risto Haapalahti tehtävään valmistamallaan mittalaudalla. Käytetty mittaustapa suosi tällä kertaa lukumäärällisesti kaloja eniten saanutta ja selvästi suurimman kalan saanut kilpailun nuorin osanottaja jäi kolmanneksi. Hän sai kuitenkin asiasta kunniamaininnan. Kilpailun neljän kansainvälisen kilpailijan joukon rikkoi nuorin osallistuja Niki kolmannella sijallaan. Palkintoja riitti kaikille osanottajille. Kilpailun nuorin osanottaja oli 8 vuotias ja vanhin 86 vuotias Tapahtuma oli onnistunut ja kilpailu rehti.

Kalojen mittausta / Kilpailijat ja järjestäjät
Kuvat ja teksti: Jukka Leppänen

Luontopolku 10.8.2019 yhdistyksen jäsenille. Luontopolku toteutettiin 10.8.2019 Harjunsalmen kyläyhdistyksen laavulta ja lähellä olevien maanomistajien mailla. Luontopolun oli suunnitellut Ilmo ja Seppo Laaksonen, joita avusti polun teossa Pertti Keskinen. Polku kierteli läheisillä kallioilla ja metsissä vanhoja polkuja ja tieuria pitkin. Rasteilla testattiin tietoja luonnosta, niin kasveista kuin eläimistä.

Kuvat: Ilmo Laaksonen

Luontopolku 24.8.2019 naapuriyhdistysten hallitusten jäsenille sekä tutustuminen laavuun. Kutsuimme laavullemme naapurikylien Pihlajakosken ja Patavesi-Torvelan kyläyhdistysten hallitukset. Ohjelmana oli luontopolkukilpailu, jonka toiminnan olimme jo omien jäsenten kanssa testanneet pari viikkoa aikaisemmin. Tarkoituksena oli tutustua naapuriseurojen hallitusten jäseniin ja suunnitella yhteistä toimintaa seurojen välillä. Tätä toimintaa on sen jälkeen myöst aktiivisesti tehty ja kesälle 2020 on suunnitelmissa Kuhmoisten pohjoisten kylien yhteisviikonloppu. Lisäksi kun saimme arvovaltaiset vieraat, muistimme seuramme pitkäaikaista puheenjohtajaa Heimo Nupposta ja nimitimme hänet kunniajäseneksi.

6.7.2019 Laavulla kokoonnuttiin ja paistettiin makkaraa.Vuonna 2019 laavulla pidettiin talkoita sekä vapaita laavutapaamisia aina joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina, joita Pertti Keskinen luotsasi.

Kuva: Aila Nuppula

Hiljaista oli laavulla 7.12.2019. Vain Pertti, Jani ja laavukisu Killi.

Kuvat: Tuula Keskinen ja Jani Rahikainen

Harjunsalmen edustajat kirkonmenojen avustajina 14.10. Harjunsalmen kyläyhdistyksen edustajat tomivat eilisten kirkonmenojen palveluavustajina lukemalla päivän sanan sekä hoitamalla kolehdin keräyksen. Hyvin meni ja kiitosta tuli sekä papilta, kanttorilta että hartauteen osallistuneilta.

Kuvat: Jukka Leppänen

Kyläkulttuurimateriaalia järjestetttiin koko toimintavuoden aikana. Pekka Ylänen otti vetovastuun ja työryhmään valittiin Margit Ylänen, Risto Haapalahti, Aulikki Nuut, Sirkka Lahnalahti ja Aila Nuppula, ryhmää vahvistettiin vielä Eero ja Mikko Sorajasella syksyn aikana. Heimo Nupposen ja Ilmari Peltolan toimivat työryhmän apuna tapauskohtaisesti. Työryhmä piti kaksi kokousta 2019 aikana. Kyläkulttuurin keräystyötä tehtiin paikallisesti ja alustava kyläkulttuurikirjan sisältö hyväksyttiin. Tarkoitus on saada kerätty materiaali sellaiseen kuntoon vuoden 2020 aikana, että valittava kirjoittaja voisi sen perusteella aloittaa kirjan kirjoittamisen.