Toimintakertomus 2023

Harjunsalmen kylä sijaitsee Kuhmoisten kunnan pohjoisosassa. Kylää halkoo 24-tie ja keskellä kylää on kiintopisteenä Iso-Pihlajajärvi. Kylässä on lähes 100 ympärivuotista asuntoa ja n. 200 loma-asuntoa. Harjunsalmen kyläyhdistys ry on perustettu 2014 ja siihen kuului vuoden 2023 alussa n. 130 jäsentä.

Vuosikokous pidettiin Lahnalahdessa 25.3.2023. Vuosikokous hyväksyi vuoden 2022 toiminnat, vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. Vuosikokous valitsi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi uudestaan Pekka Yläsen. Hallitukseen valittiin hänen lisäkseen Jukka Leppänen, Aila Nuppula, Ilmo Laaksonen, Ahti Paakki, Sirkka Lahnalahti ja Seppo Laaksonen. Varajäseniksi valittiin Pertti Keskinen ja Timo Rännilä. Vuoden 2023 aikana hallitus piti 4 kokousta. 25.3.2023 järjestäytymiskokous, jossa varapuheenjohtajaksi valittiin Ilmo Laaksonen, hallituksen sihteeriksi Aila Nuppula, rahastohoitajaksi Simu Sarvala. Hallituksen kokousten pöytäkirjat liitteinä.

Kyläyhdistyksen toiminta:

Kyläyhdistyksen hallitus suunnitteli toimitakalenterin kokouksessaan 24.4.2023 ja se perustui pitkälti edellisten vuosien toimintaan sekä laavun käyttöön. Kuhmoisten Pohjoisten kylien yhteisiä toimintoja aloitettiin uudestaan 2023 korona ajan jälkeen. Toimintakalenteri on liitteenä no 2 ja se lähetettiin jäsenistölle vuosikirjeen no 1 muodossa toukokuun alussa 2023. Yhdistyksen toiminta painottui näihin kalenterissa oleviin aktiviteetteihin. Harjunsalmen kyläkirjaa varten yhdistyksen kulttuurityöryhmä keräsi aktiivisesti materiaalia. Kulttuurityöryhmän vastuullisina toimivat Margit Ylänen ja Aila Nuppula. Kirjailija Sirkka-Liisa Ranta teki vuoden 2023 aikana ensimmäisen hahmotelman kyläkirjasta ja muutaman yhteisen palaverin jälkeen kyläyhdistyksen kulttuurityöryhmän kanssa, kyläkirjan muoto ja sisällys vahvistettiin. Kyläkirjan oikolukua ja tarkistuksia tehdään tammikuussa 2024.

Kuhmoisten soraralli lauantaina 25.2.2023

Kyläyhdistys oli omalta osaltaan mukana järjestämässä rallin tarjoiluja ja parkkipaikkoja Toivonkummun luona. Rallissa oli mukana 60 autoa ja katsojia oli runsaasti Haikupohjan tien ja Paaterintein alueella. Kiitokset Lea ja Petri Saloselle aktiivisesta toiminnasta, joka mahdollisti kyläyhdistyksen kahvi / makkaramyynnit teltastamme heidän pihassaan. Parkkipaikojen lipunmyynnin hoiti myös Harjunsalmen kyläyhdistys, kiitokset Ahdille ja Pertille siitä. Rallin tarjoiluista ja parkkipaikoista saatiiin runsaasti kiitoksia sekä varoja kyläyhdistykselle.

Harjun siivoustalkoot lauantaina 6.5.2023 klo 11

Harjunsalmen kyläyhdistys järjesti perinteiset Harjun siivoustalkoot 6.5.2023. Noin 20 vapaaehtoista oli siivoamassa Ilmo Laaksosen johdolla Harjun aluetta ja levähdyspaikkoja. Ilman oli hieno ja siivouksen jälkeen juotiin talkookahvit.

Kyläyhdistys oli myös mukana Kuhmoisten kiepsahdus kesään kulkueessa 10.6.2023

Harjunsalmen kyläyhdistyksen jäsenien luontopolku laavulla 11.6.2023 klo 11

Harjunsalmen kyläyhdistyksen luontopolkukilpailu pidettiin yhdistyksen laavulla ja sen ympäristössä. Kilpailun reitin tekivät jälleen Ilmo Laaksonen ja Seppo Laaksonen apunaan Pertti Keskinen ja Jani Rahikainen. Jäseniä oli mukana tapahtumassa runsaasti, noin 30. Luontopolkukilpailun voitti pariskunta Hagman, joille voitto oli jo toinen. Kauniista päivästä, haastavista kysymyksistä ja makkaroista sekä pannukahvista nauttivat kaikki.

Mato-onkikilpailu perjantaina 7.7.2023 klo 18

Vuoden 2023 mato-onkikilpailut pidettiin Harjulla perjantai-iltana, jotta kaikki kalastuksesta kiinnostuneet pääsisivät paikalle. Kilpailussa hyväksytään kaikki mato-ongella saadut kalat ja voiton ratkaisee kalojen yhteinen pituus, kun tuomari asettelee ne mittalankulle peräkkäin. Tämän vuoden mato-onkikilpailun voitti Okkosten perhe kokonaistuloksellaan 2,5 m. Mukana oli 20 jäsentä 1-4 hengen joukkueissa. Tuomarina oli Ahti Paakki, jolle kiitokset järjestelystä, protesteja ei keneltäkään tullut. Kaikki kaloja mittaukseen tuoneet saivat palkinnon.

Pohjoisten kylien aktiivijäsenten luontopolkukilpailu lauantaina 19.8.2023 klo 11

Harjunsalmen kyläyhdistys järjesti Pohjoisten kylien hallituksille ja aktiivijäsenille luontopolkutapahtuman laavullamme. Osallistuja tuli runsaasti ja heitä oli yhteensä lähes 40. Joukkueita oli Patavesi-Torvelasta, Pihlajakoskelta, Kärpän kylältä, Haukkasalosta ja Harjunsalmelta. Tasaväkisen kilpailun voittivat tällä kertaa Patavesi-Torvelan ja Haukkasalon Uuraan joukkueet tasapistein ja kolmanneksi tuli Kärpänkylän Ponnistus ja Äimistys. Mukava oli että kesä kiireisinä viikonloppuina aikaa löytyi näihin yhteisiin rientoihin. Kiitos Ilmolle hienosta kilpailusta..

Puukkoinen – Harjunsalmi lentopallo-ottelu 1.9.2023 klo 19

Puukkoisten ja Harjunsalmen välinen lentopallo-ottelu pelattiin Puukkoisten lentopallokentällä 1.9.2023 klo 19. Samanaikaisten tapahtumien vuoksi, joukkueiden kokoaminen oli jälleen haasteellista, mutta ottelu saatiin pelattua , kun Harjunsalmen joukkueeseen saatiin kaksi Hassin kylän pelaajaa täydentämään muuten vajaata joukkuettamme. Harjunsalmi voitti lentopallo-ottelun 3-0. Kiitokset Puukkoisten kyläyhdistykselle jälleen tapahtuman järjestelyistä.

Harjunsalmen kirkkopyhä 24.9.2023

Harjunsalmen kyläyhdistys toimi kirkkopyhän avustajana 24.9.2023. Aila Nuppula toimi kyläyhdistyksen puolesta kirkkopyhän järjestäjänä. Kyläyhdistyksen jäsenet hoitivat kuljetuksia kirkolle ja auttoivat kirkollisissa toimituksissa, Arja Leppänen luki tekstit sekä Aila Nuppula ja Sirkka Lahnalahti keräsivät kolehdin. Harjunsalmen kyläyhdistys tarjosi jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahvit, joille osallistui yli 50 henkilöä, jotka kiittelivät hyvistä tarjoiluista.

Harjunsalmen kyläyhdistyksen esittely Kuhmoisten kirjastossa 21.11.2023 klo 14

Harjunsalmen kyläyhdistyksenvuoro oli esitellä toimintaansa Kuhmoisten kirjastossa 21.11.2023 klo 14. Esittelimme Harjunsalmen kylää, kyläyhdistyksen toimintaa ja tulevaa tekeillä olevaa kyläkirjaamme. Tilaisuuteen tuli noin 30 henkilöä ja he kyselivät aktiivisesti tulevasta kyläkirjasta. Monet vanhat tutu tapasivat toisiaan tilaisuudessa. Kiitoksia Kuhmoisten kunnalle ja seurakunnalle tämän tilaisuuden mahdollistamisesta.

Vuoden 2023 erityistoimintaa

Pohjoisten kylien lukupiiri toimi aktiivisesti 2023. Tilaisuuksia pidettiin niin, että jokaisen kylä järjesti ainakin yhden lukupiiritilaisuuden. Harjunsalmen vuorolla pidettiin mielenkiintoinen lukupiiri Arja ja Jukka Leppäsen luona kirkonkylässä, jossa Jukka Leppänen kertoi ruoka / ruuanlaitto kirjoistaan, joita hänellä on yli 300. Mielenkiintoisen esitelmän ja kirjojen kuvauksien jälkeen osallistujilla oli mahdollisuus tutustua Jukan ja Arjan ”keittiö/ ruuan laittovälineiden museoon”.

Kyläyhdistyksen toiminnasta saa hyvän tiedon kyläyhdistyksen kotisivuilta http://www.harjunsalmi.fi > Harjunsalmen kyläyhdistys.

Pekka Ylänen

Harjunsalmen kyläyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja