Toimintakertomus 2020

Harjunsalmen kylä sijaitsee Kuhmoisten kunnan pohjoisosassa. Kylää halkoo 24-tie ja keskellä kylää on kiintopisteenä Iso-Pihlajajärvi. Kylässä on n. 100 ympärivuotista asuntoa ja n. 200 loma-asuntoa. Harjunsalmen kyläyhdistys ry on perustettu 2014 ja siihen kuului vuoden 2020 alussa n. 140 jäsentä. Vuosikokous pidettiin Lahnalahdessa 15.3.2020. Vuosikokous hyväksyi vuoden 2019 toiminnat, vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. Vuosikokous valitsi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi uudestaan Pekka Yläsen. Hallitukseen valittiin hänen lisäkseen Jukka Leppänen, Aila Nuppula, Pertti Keskinen, Ilmo Laaksonen, Ahti Paakki ja Lea Salonen . Varajäseniksi valittiin Seppo Laaksonen ja Martti Pihlanen. Vuoden 2020 aikana hallitus piti 4 kokousta. 16.3.2020 järjestäytymiskokous, jossa varapuheenjohtajaksi valittiin Jukka Leppänen, hallituksen sihteeriksi Aila Nuppulula, rahastohoitajaksi Simu Sarvala. Hallituksen kokousten pöytäkirjat liitteenä no 1 a – 1 d.

Kyläyhdistyksen toiminta:

Kyläyhdistyksen hallitus suunnitteli toimitakalenterin kokouksessaan 15.3.2020 ja se perustui pitkälti perinteiseen toimintaan sekä nyt uuden laavun käyttöön. Lisänä olivat Kuhmoisten Pohjoisten kylien yhteiset toiminnat, jotka suunniteltiin keväälle ja kesälle 2020, mutta jotka jouduttiin peruuttamaan korona epidemian takia. Toimintakalenteri on liitteenä no 2 ja se lähetettiin jäsenistölle vuosikirjeen muodossa keväällä 2020. Yhdistyksen toiminta painottui näihin kalenterissa oleviin aktiviteetteihin sekä lisäksi laavun huoltotien tekemiseen ja laavun ympäristön siistimiseen. Harjunsalmen kyläkirjaa varten yhdistyksen kulttuurityöryhmä keräsi aktiivisesti materiaalia. Kulttuurityöryhmän vetäjänä toimi Margit Ylänen ja sihteerinä Aila Nupponen.

Harjun siivoustalkoot 25.4.2020 klo 12

Harjunsalmen kyläyhdistys järjesti perinteiset Harjun siivoustalkoot lauantaina 25.4.2020. Talkoot järjestettiin korona aikana ja siivouksessa noudatettiin hygieniasuosituksia ja turvallisia välimatkoja. Vapaaehtoiset siivosivat Marko Arroskarin luotsaamana Harjun ja sen levähdyspaikat. Maastosta löytyi jälleen paljon roskia.

Laavun siivous talkoot 16.5.2020 klo 10.00

Pertti Keskisen johdolla vapaaehtoiset siivosivat laavun ja sen ympäristön. Talkoihin osallistui reilu kymmenen henkilöä.

Kalakilpailu 26.6.2020 klo 18.00

Vuoden 2020 kalakisa järjestettiin perjantai-iltana 26.6.2020 Harjun läntisellä pysäköintialueella. Onginatakilpailu alkoi Ahti Paakin luotsaamana ja osanottajat siirtyivät parhaille apajilleen. Perinteen mukaan voittaja saatiin selville saaliin yhteispituudella. Mittamiehenä ja tuomarina toimi Risto Haapalahti tehtävään valmistamallaan mittalaudalla. Kalojen yhteispituuden voitti Jari Heimonen, lisäksi palkinnon saivat suurimman kalan ja pienimmän kalan saajat. Kilpailun kaikki kaloja mittaukseen tuoneet palkittiin. Kilpailu oli jälleen kansainvälinen ja viihdyttävä.

Laavun huoltotien talkoot 15.7.2020 klo 17.30

Laavulle kulkua helpottamaan yhdistys teki talkoilla huoltotien Kyttälän ladon luota laavulle,sekä ladon parkkitiloja levennettiin. Talkoissa oli mukan reilu 20 henkeä. Leo Lahnalahti lahjoitti sorat huoltotiehen ja Leo Lahnalahti ja Ossi Korvenranta hoitelivat traktorityöt. Soraa kuljetettiin mönkijöillä tarvittaviin kohtiin,joissa ahkerat lapioitsijat ja haravoijat levittivät soran. Talkoiden jälkeen juotiin talkookahvit laavulla.

Laavun siunaustilaisuus 22.7.2020

Laavun siunaustilaisuus pidettiin 22.7.2020 klo 18.00. Pastori Mira Vaha toimitti hartauden ja laavun siunaamisen yhdessä kanttori Sisko Huhtalan kanssa. Hartauksen jälkeen juotiin ”kirkkokahvit” , joiden maistuvista tarjoiluista vastasi Lea Salonen apujoukkoineen. Tämä tapahtuma keräsi vuoden 2020 tapahtumista eniten osallistujia, hieman yli 30. Sääkin oli hartaushetken aikana kaunis , vaikka uhkaavia sadepilviä lähistöll kulkikin.

Lentopallo-ottelu Puukoinen –Harjunsalmi 14.8.2020, klo 18.30

Puukoisten kyläyhdistys haastoi Harjunsalmen kyläyhdistyksen lentopallo-otteluun Puukkoisten uudelle lentopallokentälle. Vastaavista kylien välisistä otteluista oli kulunut jo kymmeniä vuosia ja muistikuvan mukaan viimeksi voittajan oli ollut Harjunsalmi. Pertti Keskinen kokosi harjunsalmelaisista lentopallojoukkueen ja saikin täyden joukkueen kokoon, vaikka aika ei kaikille sopinutkaan. Peli oli tosi tiukka ja vaikka Harjunsalmi voittikin 3-0, jokainen erä oli kuitenkin erittäin tasainen. Puukkoisten kyläyhdistykselle kiitokset mukavasta illasta ja tiukasta ja rehdistä ottelusta.

Luontopolku laavulla 29.8.2020 klo 10.00

Perinteinen Harjunsalmen kyläyhdistyksen luontopolkukilpailu pidettiin yhdistyksen laavulla ja sen ympäristössä. Kilpailun reitin tekivät Ilmo Laaksonen apunaan Seppo Laaksonen, Pertti Keskinen ja Jani Rahikainen. Luontoaiheiset kysymykset olivat ”visaisia” ja hyvin laadittuja. Luontopolun voittajaksi selvisi Hagmanin seurue. Kilpailuissa oli mukana normaalia vähemmän väkeä, koskauseita tapahtumia oli osunut samalle päivälle.

Luontopolku laavulla pohjoisten kylien yhdistysten hallituksille 14.9.2020 klo 13

Pohjoisten kylien kilpailuun saatiin mukava edustus Puukkoisten, Patavesi-Torvelan ja Pihlajakosken kyläyhdistyksistä. Tiukan kilpailun voitti tällä kertaa Patavesi –Torvelan joukkue. Osanottajia oli parikymmentä .

Harjunsalmen kirkkopyhä 11.10.2020

Seurakunnan pyynnöstä Harjunsalmen kyläyhdistys toimi kirkkopyhän avustajana 11.10 .2020. Aila Nuppula toimi kyläyhdistyksen puolesta kirkkopyhän järjestäjänä, Aira Leppänen auttoi kirkollisissa toimituksissa ja kirkkokahvista vastasi Lea Salonen. Kyläläisiä autettiin tarvittaessa kyydityksissä kirkolle. Seurakuntalaisia oli paikalla reilut 30 henkeä.